Biografija benda

BendOver je autorski i klupski bend iz Beograda. Negujemo čist i čvrst zvuk rock’n’rolla. Ne eksperimentišemo sa zvukom i zilion efekata, ne izmišljamo nove pravce smišljajući im opskurna imena, naše pesme ne traju 19 minuta a ni 2,4 sekunde. Tvrd zvuk, dobar rif i pevanje su dovoljni da pomere svakoga sa mesta, i verujemo da postoji dovoljna praznina na našoj sceni za jedan čistokrvni, beskompromisni rok bend. Sadašnji i bivši članovi benda su muzičari do lakata uprljani u stvaranje i rad grupa kao što su: Made in China, Groovebox, Sevdah metal bend, (ne)normalni bend, Đokara i gnjurci, Enjoy sarma, Vox Populi, Witch1, Azra-el itd.

Bend je osnovan u URMUS studiju negde u proleće 2005. godine. Osnivači Vule, Trša, Đura i Đole (uz Slobu i Saleta koji su ponekad dolazili na probe) BendOver su videli kao priliku za druženje uz pivo i muziku, beg od posla i svakodnevnice. Poreklo imena vodi od „Game over“ i označava ono što se radi nakon što se završi tura basketa u kraju – muzičari idu u studio da sviraju i zabava traje dalje. Tada su se još na bubnjevima smenjivali Đura i Vule, iako je škripalo po svim šavovima, sanjalo se o binama i sceni, a autorski rad bio daleko u magli…

Dolaskom u bend bubnjara Miljana krajem 2005. godine, ulazimo u prvu ozbiljnu fazu rada. Prve svirke počinju sledeće godine, i tada svima postaje jasno da nam je mesto zaista na bini a ne u studiju. Postava Miljan (bubanj), Vule i Đura (gitare), Đole (bas i vokal) i Trki (akustična gitara i žene) se održala do 2007. kada Miljan odlučuje da živi od muzike i kreće u potragu za drugim prilikama. U bend dolazi bubnjar Miloš sa kojim ostaje lep period sviranja na velikim binama festivala i prva putovanja.

2009. odlazimo na pauzu s obzirom da su devojke počele da nam se bune koliko malo pažnje dobijaju. Jadni papučari kakvi smo, morali smo da ih oženimo, osnujemo porodice i da im dosadimo. Tek kad su nas naglavačke izbacile iz kuća dočekali smo da se ponovo okupimo i zasviramo zajedno svoje instrumente. Ovaj put sa viškom kilograma, ali još ozbiljnije i još predanije, jer se vežbalo dok su se ljuljale kolevke… Vatra nije ugašena i 2012. nastavljamo sa radom, na žalost bez Trše koji se posvećuje porodici ali preuzima mesto „menadžera za inostranstvo i latifundije“.

2014. u bend dolazi Maki donoseći preko potrebnu čvrstinu u zvuku koja će ostati naš zaštitni znak do danas. Ređaju se nastupi na festivalima, klubovima, moto žurkama, prvi put ozbiljno počinje da se razmišlja i o autorskom radu.

U leto 2016. osnivamo svoj studio za probe, a za bubnjeve seda Nidža, i donosi profesionalnost i preciznost. Bend postavlja ozbiljne klupske standarde, ali je ipak karika koja nedostaje i dalje bila mesto vokala. Već tada su počele audicije za pevača ali nismo našli dovoljno ubedljivog ko bi preuzeo mesto frontmena od Đoleta. Điđa je bio najbliži ovom mestu ali njegova vizija blues benda se razlikovala od naše i na žalost nismo se spojili. Điđa je osnovao bend Tilted u kom je i Sloba koji je dolazio na naše prve probe, veoma uspešno rade i dragi su nam gosti na našim svirkama. Kao bratski bend doživljavamo i Best Before CRCB. Sa ova dva benda (Tilted i Best Before) smo delili svirke, studio, instrumente, opremu, kiriju, dobro i zlo.

U zimu 2016. Đura odlazi van zemlje trbuhom za kruhom, a nakon par meseci rada sa gitaristom Tomom, u bend 2017. dolaze Panta kao ritam gitara i Buca kao vokal. Počinje nova era BendOvera. Sa svojim glasom kao da u Harley sipaš viski Buca donosi dušu bendu i autorske pesme o kojima se tako dugo maštalo. Buca kao pevačka legenda rok klubova donosi i prepoznatljivost u muzičkim krugovima. Đole konačno može da odahne i ostavi se mikrofona.

2018. Nidža takođe odlučuje da živi od muzike i posvećuje se radu na estradi, a na poziciju bubnjara se vraća ko drugi do Maki. Ova postava se održala do 2023 kada iz benda odlazi Maki iz porodičnih razloga a ulogu bubnjara preuzima Boris.

Autorski rad

Autorski rad počinjemo od 2018. kada se ustalila sadašnja postava. U zimu 2018. se snimaju 3 demo pesme: Boriću se, Zmija i Bendover please. Sa ovim pesmama bend konkuriše na nekoliko festivala demo muzike, i konačno i biva izabran u polufinale Zaječarske gitarijade 2019. Odlukom žirija, Bendover je proglašen za najbolji bend Gitarijade 2019.

Nakon velikog uspeha na Gitarijadi, zaokružuju se aranžmani pesama sa prvog albuma. Zbog pandemije su aktivnosti usporene ali u svom studiju od Septembra do Decembra 2020. snimamo 10 pesama i zaokružujemo prvi album. Album je sniman u studiju Bendover, u sopstvenoj produkciji. Miks i mastering je rađen u Down there studiju tokom 2021.

U finalu takmičenja 53. Zaječarske Gitarijade 2019. biva proglašen za najbolji bend po odluci žirija. Na 54. Zaječarskoj Gitarijadi 2021. godine, BendOver biva proglašen za najbolji bend na takmičenjima Gitarijade u ovom veku, a Buca dobija nagradu “Momčilo Moša Radenković” za najbolji vokal.

Početkom 2022. bend potpisuje ugovor sa izdavačkom kućom Multimedia Music i u Junu iste godine izdaje svoj prvi album „Zidovi prošlosti“. Na albumu se nalazi 11 pesama uključujući i „Boriću se“, „Otrovna je kao greh“ ali i prethodno neobjavljene pesme „Zidovi prošlosti“, „To sam što sam“ i druge.

U proleće 2024 Boris se pridružio bendu na bubnjevima i počinjemo rad na novim pesmama i novom albumu

Ubeđeni smo da je najlepši deo istorije ovog benda tek pred nama… Vreme je za BendOveravanje!

Autorske pesme

  • Bendover please

  • Ti i ja

  • Zidovi prošlosti

  • IdiJot

  • Boriću se

  • To sam što sam

  • Otrovna je kao greh

  • Hladna lejdi

  • Poslednji ples

  • Živ u zemlju zakopan

  • Amnezija